Hoe te beginnen met epoxy, resin art maken?
Is epoxy gieten moeilijk?
Nee helemaal niet! Of nou misschien toch wel, een beetje dan.
Wanneer cursisten op zoek zijn naar een workshop krijg ik vaak de vraag of epoxy moeilijk is om mee te werken.
Het leuke van epoxy is dat het super eenvoudig is om mee te werken en het zelfs een ultieme beginner kan laten zien dat je in staat bent de meest toffe resultaten te creëeren!
Maar… en daar komt ie; het is wel belangrijk dat je veilig met epoxy werkt en weet met wat voor materiaal je aan het werk bent!
Epoxy bestaat namelijk uit twee componenten welke je samenvoegt waardoor het uithardingsproces begint. Dit is een chemisch proces. En zoals met alle producten heeft dit wel een paar regels zodat je zorgeloos en veilig met epoxy aan de slag kunt.
Wat kan je allemaal doen met epoxy?
Pfffff heb je even… Heel erg veel dus. Epoxy leent zich voor zoveel toepassingen, zowel op creatief vlak als praktisch wanneer het om onderhoud van bijvoorbeeld boten gaat.
Om je een idee te geven som ik de belangrijkste voor je op. Natuurlijk ben je tijdens een workshop ook van harte welkom in ons atelier om voorbeelden te bekijken (graag in vooraf overleg, we geven namelijk ook workshops op locatie buiten ons atelier)
Glashelder
Resin art, epoxy kunst, is vooral zo populair door het super glasheldere eindresultaat.
Ik heb een keer een willekeurig laagje op een deel van een houten plank gegoten en je wil niet weten hoeveel mensen dit hout heel voorzichtig beetpakken omdat ze het idee hebben dat het er als water vanaf gaat lopen…
Hieruit is dan ook de techniek voor het maken van ocean art zijn bekendheid te danken.
Toepasbaar als dunne of vet dikke laag
Breng het aan met een kwast als dunne vernis laag of dikke laag/meerdere lagen voor hele rijks uitstraling.
Wanneer je bijvoorbeeld een kans of uitvergrote fotos afgiet loopt dit super mooi om de randen heen waardoor het lijkt of er glas op ligt wat om de rand heen gebogen is.
Om een schilderij of foto een mooie bolle rand van epoxy te geven maakt je met plakband eerst een opstaand randje, dit werkt als een muurtje waar door de epoxy niet direct van het oppervlak langs de zijkant af kan lopen. Na ongeveer een uurtje (afhankelijk van de omgevingstemperatuur en soort epoxy) haal je de plakband weg. Omdat de epoxy nu verder in zijn uithardingsproces zit en minder vloeibaar is zal het een mooi dik randje geven, een ronde overgang van de bovenkant van het doek naar de zijkanten.
ziet eruit alsof er vloeibaar glas is gegoten
Hoge glans graad wat je werkstuk een super sjiek resultaat geeft.
Ben je niet zo van de bling bling en heb je liever een matte afwerking, dat is ook mogelijk
– Ook bruikbaar om blokken, zoals piramides te gieten of diepe (rivier) gieting te doen
– Hecht op bijna alle materialen
– Bijna alles is in te gieten.
De mooiste en gekste dingen zie ik voorbij komen, in epoxy gegoten bloemen, bierdopjes, fotos maar ook complete gitaren, as van dier(bar)en, of favoriete schoenen en zweet sokken, je kunt het zo gek niet bedenken of het is al gemaakt!
– Waterdicht en daardoor een goede beschermer tegen weer en wind
Wat is het verschil tussen resin en epoxy?
Eigenlijk helemaal niets! Resin is gewoon het Engelstalige woord voor epoxy.
Ook wordt er met de woorden ‘epoxy hars’ of alleen ‘epoxy’ meestal hetzelfde bedoeld maar feitelijk is epoxy hars een van de twee benodigde componenten.
Epoxy bestaat namelijk uit twee delen: de epoxy hars en de verharder. Eenmaal -op de juiste wijze- samengevoegd vormt dit het bekende uitgeharde, transparante, hoog glanzende resultaat wat wij epoxy noemen. Door het toevoegen van bepaald pigment kan je het een kleur geven.
Tenzij…
Tenzij je ResiON bedoelt, dit het namelijk het eigen merk van de Nederlandse leverancier polyestershoppen.nl
ResiON kenmerkt zich vooral doordat ze drie varianten hebben met een verschillende viscositeit, of te wel de dikte/vloeibaarheid, van de epoxy.
Alle andere merken hebben wel verschillende soorten epoxy passende bij hoe dik -of diep- je je laag epoxy wilt gieten maar ze bieden geen keuze betreft de viscositeit. Het kiezen voor de juiste viscositeit, vloeibaarheid, van je epoxy maakt het je nog makkelijker een bepaald resultaat te halen.
Techniek en de juiste soort epoxy
Zo is het bijvoorbeeld bij het maken van geodes of ocean art makkelijker om mooie golven te kunnen maken als je een epoxy soort met hogere viscositeit gebruikt omdat deze dikker uitvloeit, minder vloeibaar, stroperiger is. Hierdoor blijft de epoxy beter op zijn plaats en kleuren vloeien minder snel door elkaar.
Wel verklap ik er gelijk bij dat het maken van die mooie schuimkragen met cellen ook een samenspel is van de juiste techniek, föhn, temperatuur en timing. Ik weet het, op de youtube videos ziet het er super eenvoudig uit, maar ik weet uit ervaring dat het pas werkt als je ook de juiste stappen doorloopt. Om achter de kneepjes en beïnvloedende factoren te komen heb ik tijdens mijn eigen leerperiode heel wat liter epoxy gegoten 🙂
Het is eigenlijk allemaal heel eenvoudig en super leuk maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden zodat je op een veilige manier te werk gaat. Op die manier zorgt epoxy echt voor de mooiste verrassingen. Vele workshops verder vind ik het nog steeds een feest om zien waar cursisten in een workshop van 4 uur toe in staat zijn om te maken, zo gaaf ook om hun eigen verbazing hierin te zien.
Is een Epoxy workshop dan heel theoretisch?
Nee hoor, zeker niet! Tijdens onze workshops epoxy resin art wordt je stap voor stap wegwijs gemaakt. Doordat in de uitleg wordt gegeven terwijl je er gelijk mee aan de slag gaat merk je dat het helemaal niet moeilijk is maar eigenlijk allemaal heel logisch. En als je het eenmaal een keer hebt gedaan is de kans groot dat je niet kan wachten om je volgende werkstuk te gaan maken. Er zijn zoveel leuke ideeen en technieken waar epoxy zich voor leent. Het resultaat is leuk om thuis neer te zetten maar ook kan je met epoxy zelf unieke kadotjes maken om weg te geven of te verkopen op kanalen zoals Etsy of je eigen webshop. De mogelijkheden zijn eindeloos 🙂
veilig werken Epoxy gieten is een chemisch proces, door het mengen van twee componenten (de epoxy hars met de epoxy verharder) zet je een reactie in gang die ervoor zorgt dat de nog vloeibare epoxy hars gaat uitharden tot het transparante en hoog glanzende eindresultaat waar het zo bekend om staat.
Het laat zich tijdens dit uithardingsproces heel goed verwerken. Door het toevoegen van kleurpigmenten en technieken ontstaan super toffe kleurrijken effecten. Om goed, en veilig, met de epoxy te kunnen werken is het wel van belang dat je weet waar je op moet letten.
Waar moet ik op letten om (veilig) te beginnen met epoxy gieten?
- voorkom dat je epoxy op je huid krijgt.
Epoxy was je niet zomaar van je kleding of huid af.
Trek daarom altijd Nitril Handschoenen aan vanaf het moment dat je de epoxy gaat mengen. - Zorg voor ventilatie.
De samenstelling van epoxy hars is in de loop daar jaren dusdanig aangepast dat je het zonder beschermingsmasker kunt gebruiken.
Wel is het aan te raden in een ruimte te werken waar goed geventileerd kan worden. Werk je veel met epoxy of kan je niet ventileren draag dan een geschikt masker. - Dek je werkomgeving af (tafel/vloer/stoel).
Dit kan bijvoorbeeld heel eenvoudig met vuilniszakken of afdekzeil voor schilderwerk, te koop in de bouwmarkt. Epoxy haal je niet weg met water en is super goede lijm. Door af te dekken voorkom je dat je de rest van je leven een mooi gekleurde druppel epoxy op je meubels hebt zitten. - Zorg dat kinderen en huisdieren niet bij de epoxy of je werkstuk kunnen komen!
Zet de epoxy buiten handbereik en voorkom aanraken wanneer het nog niet uitgehard is. Epoxy is een erg goede watervaste lijm!
Afhankelijk van het soort epoxy kan het een paar dagen duren voor de epoxy niet meer blijft plakken en volledig uitgehard is.
Hoelang het duurt voor de epoxy hard is heeft te maken met het soort epoxy, de gegoten dikte en de omgevingstemperatuur. - Hou de omgevingstemperatuur in de gaten.
Epoxy laat zich het beste verwerken in een temperatuur tussen min. 17 en max 27 graden met een ideale temperatuur van 21 graden. Giet liever geen grote, diepe, lagen wanneer de epoxy of de omgeving erg warm is. De epoxy kan zijn warmte dan onvoldoende kwijt waardoor het kan vergelen, scheuren en zelfs borrelen en roken.
Stelregel is dat de verwerkingstijd door kou wordt verlengt omdat het uitharden hierdoor vertraagt. Door warmte wordt de verwerkingstijd korter en gaat het uitharden sneller maar het moet tijdens dit proces altijd voldoende zijn warmte kwijt kunnen.
Temperatuur heeft een grote invloed op de (ver)werking van epoxy. Temperatuur speelt een grote rol op het verkrijgen van een mooi eindresultaat maar ook op het gebied van veilig werken. Lees hierover meer in mijn blog over de invloed van temperatuur. - Tijdens het uithardingsproces creëert de epoxy zelf warmte.
Wanneer het op de juiste wijze gebuikt en verwerkt wordt zal dit geen problemen geven. Maar het is wel goed om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld wanneer je plakband/tape gebuikt als mal: door de warmte van de epoxy kan de tape loslaten waardoor de epoxy zijn eigen weg zal gaan zoeken en dit is meestal op plekken waar je het echt niet had willen hebben 🙂 - Is epoxy veilig voor kinderen en vanaf welke leeftijd?
Het verschilt per kind of ze voldoende rekening kunnen houden met bovenstaande veiligheidspunten. Over het algemeen adviseer ik bij de workshop epoxy gieten een minimum leeftijd van 12 jaar.
Voor kinderen is de workshop acryl gieten ook een leuk alternatief, hierbij wordt grotendeels gewerkt met acryl verf op waterbasis.
Schorten en handschoenen zijn aanwezig.